Vision quest

Tijdens mijn leergang Servant Leadership maakte ik kennis met de vision quest. Dit fenomeen is een ritueel van de indianen. Zij gebruiken het als initiatie-rite. Voor mij is het een methode om me te bezinnen, te zoeken naar nieuwe inzichten. Ik geloof erin dat je de antwoorden op je vragen in jezelf kunt vinden.Ze zitten verstopt in je onderbewuste. Aan jou de uitdaging om jouw antwoord te onthullen. Een vision quest is voor mij hier heel behulpzaam in. Ik vind het steeds weer een magische ervaring.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een vision quest te doen. Zo zijn er bedrijven die speciale reizen aanbieden naar Afrika of Amerika. Ze sturen mensen met minimale bagage de wildernis in, met een aantal kernvragen waarop zij een antwoord proberen te vinden. Het is de kracht van de stilte, van het alleen zijn en van het teruggeworpen worden op jezelf die indrukwekkende inzichten geeft. Management goeroes als Joseph Jaworksi gaan zelf regelmatig op een visionquest. Bovendien bouwen zij in hun dagelijksleven ruimte in voor meditatie en contemplatie.

Nu is het niet altijd haalbaar om ergens in Afrika boven op een rots te gaan zitten en hier een dag of 4 de tijd voor te nemen. Je kunt jezelf ook trakteren op een mini quest. Gewoon bij jou in de buurt. Zoek een stukje natuur op, waar je je prettig voelt. Zet je mobiel uit, laat je overtollige bagage thuis en luister naar de stilte.

Ik begin de mijne altijd met het stellen van een vraag. Deze vraag gaat over een thema dat me op dit moment bezighoudt en waar ik niet helemaal uitkom. Het is tijdens zo’n wandeling mijn bedoeling me open te stellen voor signalen, te voelen wat er in me leeft en te associeren op de indrukken die ik tijdens zo’n wandeling op doe. Deze indrukken relateer ik vervolgens aan het thema waar ik mee bezig ben en zo probeer ik een antwoord op mijn vraag te vinden. Vaak krijg ik mooie inzichten. Soms gebeurt er niets en heb ik in elk geval even genoten van het buiten zijn en de tijd voor mezelf.

Ik wens je veel plezier!

Geef een reactie