The unbearable lightness of being

Voor mijn engelse lijst las ik in de vierde klas van het Havo dit prachtige boek, geschreven door Milan Kundera. In dat jaar zijn wij met alle 4 havo leerlingen naar Praag gegaan. Hiervoor hebben we het ijzeren gordijn van het Oostblok moeten doorkruizen. De spanning, de controle, de beperking en de macht, het was er voelbaar. We werden constant in de gaten gehouden. Een bezoek aan een school werd op het laatste moment afgeblazen, omdat ‘men’ niet wilde dat wij elkaar als jongeren van dezelfde leeftijd zouden ontmoeten. Het was een indrukwekkende trip voor mij.

Een aantal maanden later viel de Berlijnse muur, en daarmee werd ook langzaam het ijzeren gordijn opgetrokken. Ik realiseerde me dat ik een stukje geschiedenis had meegemaakt. Dit boek maakt de sfeer van toen voelbaar. De thema’s van het boek onderdrukking, vrijheid, artistieke honger, vluchten en blijven, liefde en angst, zijn tijdloos.

Toen de film uitkwam ben ik er samen met mijn broer en een aantal vrienden naartoe gegaan. Het was de eerste film met erotische scenes die ik zag. De film is minstens zo prachtig als het boek. Sinds deze film ben ik een stiekeme fan van Juliette Binoche. Een actrice naar mijn mening van ongeevenaarde klasse. Een die pure emotie zo kan spelen dat het de kijker recht in de ziel raakt. Prachtig! Ze is niet alleen weergaloos in deze film. Ook in een aantal andere films op mijn favorietenlijstje zul je haar terug vinden.

Wil je de trailer bekijken?

Geef een reactie