Synchroniciteit & Presence

Deze twee boeken las ik in 2009 tijdens mijn zomervakantie. Ik werd er gelijk door gegrepen. Zo waanzinnig boeiend om de theorieen rondom de kwantumfysica gekoppeld te zien aan die van verschillende management theorieen. Wat me verder aansprak is dat de schrijvers van deze boeken Jaworski, Senge, Scharmer & Kahane allemaal net als ik bij Shell gewerkt hebben. Hun verhalen uit die tijd spraken mij dan ook enorm aan.

De boeken zijn ontdekkingsreizen naar diepgaande veranderingen in mensen en organisaties.

Op managementboek.nl staat de volgende samenvatting:

Hoe zou de wereld veranderen als we als individu of als gemeenschap zouden leren te putten uit onze diepliggende capaciteit die de toekomst kan aanvoelen en vormen? Dit is een van de vele vragen die de auteurs van dit boek stellen, waarin persoonlijke openheid gecombineerd wordt met rigoureus kritisch denken. ‘Presence: een ontdekkingsreis naar diepgaande verandering in mensen en organisaties’ geeft de lezer een gedetailleerde kijk op de ontwikkeling van een nieuwe theorie over veranderen en leren.

In uiteenlopende gesprekken die over een periode van anderhalf jaar plaatsvonden, bespraken Senge, Scharmer, Jaworski en Flowers hun eigen ervaringen en die van honderdvijftig wetenschappers en sociale en zakelijke ondernemers in een poging te verklaren hoe diepgaande gezamenlijke verandering tot stand komt. Hun ontdekkingsreis beschrijft een nieuwe manier om naar de wereld te kijken en hoe wij bijdragen aan het maken van die wereld, zoals deze is en zoals deze zou kunnen zijn.

In ‘Presence’ worden vooruitstrevend denken, kennis uit de eerste hand en oude wijsheden gecombineerd om de vitale velden te onderzoeken die ons verbinden met elkaar, met het leven in bredere zin en mogelijk met wat ‘op het punt staat te verschijnen’. Zeven capaciteiten liggen ten grondslag aan ons vermogen om nieuwe mogelijkheden te zien, aan te voelen en te realiseren. Het ontwikkelen van deze capaciteiten reikt tot een dieper leerniveau dat de sleutel vormt voor het cre√´ren van verandering voor het geheel, onszelf, onze organisaties en de gemeenschappen waar we deel van uitmaken.

Geef een reactie