Ik ken mijn ikken

Dit boek las ik voorafgaand aan een 4 daagse workshop gegeven door een van de schrijvers van het boek, Berry Colewijn. Voice Dialogue is een methode die ik tegenwoordig graag gebruik in mijn coachingspraktijk. Het is een handzame zeer effectieve methode waarmee je zeer snel bij je innerlijke drijfveren en motieven komt. Als je deze kent, kun je makkelijker keuzes maken en kun je bewuster en effectiever handelen.

Voice Dialogue bestaat al sinds de jaren 70. Het is ontwikkelt door Hal en Sidra Stone en is gebaseerd op de psychologie van Jung. Voice Dialogue gaat ervan uit dat mensen gestuurd worden door verschillende interne subpersonen. Jij denkt misschien, daar heb ik geen last van, ik kan je gerust stellen. Dat heb je wel, iedereen heeft het. Ik ook. Lees mijn stukjes er maar op na, ik ben voortdurend in gesprek met mijzelf. Als ik het niet zou hebben, dan zou ik mijzelf nooit Mavo-muts hebben kunnen horen roepen. Interessant toch? Wie is die persoon in mij die Mavo muts roept en wie is de persoon die zichzelf dit hoor roepen? Dat ben ik allemaal zelf. En zo heb ik net als jij veel meer subpersonen die mij elke dag vrolijk vergezellen.

Ik heb een pusher in mij, die dagelijks zegt: ‘huppekee, Monique, een schepje erboven op kan wel’. Deze regelt voor mij dat ik dingen voor elkaar krijg. Maar er zit ook een levensgenieter in mij. Eentje die heus wel weet wat slecht voor mij is, maar enorm kan genieten van het korte termijn genoegen wat het me geeft. Gisteren was die er nog voor mij om een glaasje wijn in te schenken. Deze levensgenieter won het van het gezonde verstand, want eigenlijk vindt ik dat ik nu echt wat aan die 5 kilo moet doen die er sinds de vakantie al levensgenietend aangeslopen is.

Zo heeft iedereen te maken met zijn subpersonen. Soms zijn ze de hele dag met elkaar in discussie. Je kunt het makkelijk herkennen. Als je iemand hoort zeggen: eigenlijk wil ik dit, maar ik doe iets anders, dan kun je er zeker van zijn dat deze persoon een discussie voert met zichzelf, en met zijn eigen subpersonen. Soms lijkt het alsof een van de subpersonen het overneemt. Als dit iets anders is dan je werkelijk wil, gaat dit tegen je drijfveren in en kom je op den duur knel te zitten. Tegen over zo’n overnemende subpersoon staat ook een subpersoon die je zelf verstoten hebt. Eentje die wel aan het stuur wil, maar daarvoor niet de ruimte krijgt. Door middel van voice dialogue leer je te luisteren naar deze verschillende personen in je zelf. Je hebt altijd iets te kiezen. Je kunt altijd de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag nemen. Eigenaarschap noemen we dit in coach termen. Dus als je echt iets wilt veranderen, maar steeds maar in je eigen valkuil stapt, dan kan Voice Dialogue je helpen om nieuw gedrag te ontwikkelen.

Geef een reactie